Kleine basisscholen moeten dicht (De Telegraaf)

Onderstaand artikel vond ik zojuist in de Telegraaf.
De ondergrens van basisscholen gaat van 23 naar 100 leerlingen. Tenminste, als het advies van de Onderwijsraad wordt gevolgd.

Nu studeer ik pedagogiek en loop ik stage op 2 kleine basisscholen. Nu weet ik de precieze leerlingenaantallen nog niet. (2e week van mijn stage en ik zit thuis met griep) Maar het aantal ligt zeker onder de 100.

Bij de school waar ik op maandag en donderdag ben is het lage leerlingen aantal een bewuste keus. Door het lage aantal kunnen ze een goede ondersteuning bieden aan de leerlingen en indien nodig ook gemakkelijk extra ondersteuning kunnen krijgen. Wat ik in mijn 2 dagen daar heb gezien is dat zowel de leerkracht als de ib-er en zelfs de directeur weet welke leerling wie is en hoe het met de leerling gaat.

Ik vraag mij ten zeerst af of dat op de grotere scholen ook zo is. Of is daar de leerling een van de 30 in de klas, een nummer voor de directeur en kent de ib-er het kind niet zonder indicatie? Dat is wel mijn herinnering uit mijn basisschooltijd. Ik was een van de 50 leerlingen uit de jaargroep, ik zat in groep a of b. En daar hield de kennis van de directeur en de ib-er denk ik wel mee op. Misschien een rede waarom mijn dyslexie pas werd ontdekt toen ik door een verhuizing op een kleine dorpsschool terecht kwam?

Misschien moet de onderwijsraad zich iets minder op cijfers letten en meer kijken naar wat het beste is voor het kind.

En wat de grote scholen betreft. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die juist baad hebben bij de grote massa. Maar de keuze van de ouder (en het kind) moet naast de schoolvisie ook naar schoolgrootte kunnen zijn. En dat die keuze wordt gemaakt blijkt wel op mijn stage op maandag en donderdag, want die school staat in Leeuwarden…. toch een best grote stad!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kleine basisscholen moeten dicht

 

DEN HAAG – Basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten de deuren sluiten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. De ondergrens ligt voor scholen in dunbevolkte gebieden nu op 23 leerlingen.

Kleine scholen, die vaak in dunbevolkte gebieden staan zoals bijvoorbeeld de Achterhoek of het noorden van Nederland, hebben vaker een matige tot zwakke kwaliteit. De Onderwijsraad vindt daarom dat het aantal kleine scholen beperkt moet worden. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.
Het advies is donderdagochtend aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij noemde het een „zeer ingrijpend” advies, met vergaande gevolgen. „Maar je mag je ogen hier niet voor sluiten. Nu kunnen we er nog wat aan doen, over een paar jaar wordt dat veel lastiger.” Kete Kerverzee, voorzitter van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, gaat nog een stap verder: „Het onderwijs raakt in een vrije val als we nu niks doen.”
De komende jaren wordt een daling van het aantal leerlingen verwacht. Tussen nu en 2020 neemt het aantal scholieren volgens schattingen af met 100.000 kinderen, dat is zo’n 6 procent. Lokaal kan dit percentage zelfs oplopen tot 20 procent, meldt de Onderwijsraad. Kleine scholen zijn echter duur en zetten de onderwijskwaliteit onder druk. Daarom moet het minimumaantal leerlingen verhoogd worden naar 100 scholieren.
Om toch de keuzevrijheid van ouders en kinderen te waarborgen, pleit de raad voor meer regionale samenwerking tussen scholen. Uit concurrentieoogpunt is het nu wettelijk nog vrij lastig voor scholen om samen te werken. Die regels moeten vereenvoudigd worden, vindt het adviesorgaan.
Vanuit christelijke hoek wordt het rapport niet juichend ontvangen. De Besturenraad voor christelijk onderwijs noemt het advies te rigoureus en vreest een kaalslag. Onderwijsvakbond CNV Onderwijs is bang voor „spookdorpjes“: jonge gezinnen trekken weg uit kleine gemeentes als de scholen daar verdwijnen. Politieke partij ChristenUnie pleit ervoor om juist te investeren in de onderwijskwaliteit in de krimpregio’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.