Haakboeken lenen van de bibliotheek

Iets wat ik regelmatig doe is het lenen van boeken in de bibliotheek. Als kind ging ik er al ieder paar weken naartoe en kwam ik naar buiten met een stapel boeken. Toen waren het vooral leesboeken. Ik ging van een meisje dat alle paardenboeken had gelezen (Bianca), langs de boeken van Roald Dahl naar de boeken van Thea Beckman. Haar verhalen lees ik nog steeds. Net als het genre waarin veel van haar boeken zijn geschreven: historische romans. Een favoriete serie voor mij zijn de Kinderen van Moeder aarde van Jean M. Auel. Maar tegenwoordig liggen er ook boeken van een totaal ander genre op de stapel: informatieve boeken van de categorie creatief. Je raad het natuurlijk al: boeken met haakpatronen!

De prijs

Ik leen haakboeken omdat ik ze net als de boeken die ik eerder leende veel te duur vind om te kopen. Soms als ik een boek helemaal geweldig vind vraag ik deze als cadeau, maar ze zelf kopen doe ik niet snel. Zeker met een hobby als haken speelt het financiële plaatje mee. Geld kan je tenslotte maar een keer uitgeven en waar aan zal je dat als creatieve bezig bij beter kunnen doen? Haakgaren, poppenoogjes, poppenvulling, haaknaalden en als blogger je domeinnaam en hosting natuurlijk.

Het aanbod

Het aanbod van boeken verschilt per bibliotheek. Ik heb geluk dat mijn bibliotheek samenwerkt met andere bibliotheken in de regio. Hierdoor kan ik zonder extra kosten ook lenen van deze filialen. En dan is het aanbod zelfs groter dan wat de lokale boekhandels op voorraad hebben!

Mijn ervaring

Mijn ervaringen met het lenen van patronen uit de bibliotheek zijn heel positief. Ja, de nieuwste boeken zijn niet altijd te krijgen. En ja, je hebt het boek niet altijd de volgende dag in huis. En nee, ik heb niet altijd een project af als het boek terug moet naar de bibliotheek. Maar ik kan alle boeken lenen wanneer ik maar wil, zonder dat ik mij moet afvragen of ik wel budget heb. Wat met de 45 euro die mijn bibliotheek abonnement per jaar kost, heb ik inmiddels het dubbele aan boeken geleend.

Met het lenen van boeken heb ik ook mooie ervaringen. Zoals een boek dat veel te snel weer terug moest waardoor ik een project niet af kon maken. Op de dag waarop het terug moest heb ik het uit mijn projecttas gepakt en ingeleverd. Ik had totaal geen erg in de post-its met notities en vlaggetjes als toermarkeerders in het boek had geplakt. Een paar weken later kwam ik het project weer tegen en besloot ik het boek te reserveren. Toen ik de reservering kon ophalen en met mijn projecttas ging zitten om te kijken waar ik gebleven was ontdekte ik de post-its. En tot mijn grote verbazing zaten ze nog allemaal op de plaats waar ik gebleven was of waar ik ze was vergeten! Bij dezen wil ik de andere lener van de Flevomeer Bibliotheken dan ook bedanken. Want zelfs het te vroeg moeten inleveren van een bibliotheekboek blijkt geen probleem te zijn om je project op een later moment snel te kunnen oppakken.

Teruggeven aan de auteur

Een argument tegen het lenen in de bibliotheek is dat de auteur niets krijgt voor het schrijven van een boek. Dit is niet helemaal waar. Uiteraard heeft de bibliotheek het boek moeten kopen, maar er wordt ook een klein bedrag betaald per keer dat het boek wordt uitgeleend. En omdat ik boeken of schrijvers graag laat weten dat ik hun werk waardeer schrijf ik regelmatig een stukje over een boek of patroon wat ik heb gebruikt. In deze stukjes vermeld ik altijd de naam van het boek en de auteur. En dat is mijn bedankje voor het schrijven en vooral voor het ontwerpen van de vele prachtige patronen. Wil je weten welke schrijvers ik op deze manier heb bedankt? Hier vindt je een lijst van mijn boekreviews.

Conclusie

Dus laat je niet tegen houden door de prijs van haakboeken. Leen ze van de bieb. En misschien laat de lener voor jou wel een aantal tips of ideeën achter waar jij ook wat mee kan.

Een gedachte over “Haakboeken lenen van de bibliotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.