Garenbibliotheek

Hier vindt je de kern van de garenbibliotheek. Want welke garens zijn er eigenlijk? En hoe kies je het juiste garen? Er zijn zoveel soorten garens dat je door de bomen het bos haast niet meer kan zien. Of eigenlijk: alle alles bolletjes garen.

Dikte

Garens zijn er in veel verschillende diktes. Deze diktes zijn van invloed op de haaknaald die geschikt is voor het werk.

Materiaal

Een bol garen bestaat uit een heleboel vezels die tot een draad zijn gesponnen. De vezels kunnen van natuurlijke en kunstmatige oorsprong komen. Zo heb je natuurlijk wol, wat zo vaak wordt gebruikt dat het vaak als synoniem voor een bol garen wordt gebruikt. Maar de meeste gebruikte garens bestaan meestal uit katoen of acryl. Ook komen mengsels vaak voor.

Katoen

Voorbeelden van katoenen garens zijn Phil Coton 3 en Scheepjes Larra. Dit zijn garens van 100% gemerceriseerd katoen. Door deze bewerking wordt het katoen glanzender, sterker en het behoud zijn vorm beter. Het is een techniek die veel toegepast wordt op katoenen garens.

Acryl

Een voorbeeld van een garen van 100% acryl is Wibra Saskia. Dit garen is een populair budgetgaren. Ik heb het in meerdere projecten gebruikt. Een nadeel van acryl is dat het kan smelten. Het is daarom niet geschikt voor bijvoorbeeld pannenlappen, tenzij deze alleen voor de sier zijn.

Made by Me mixed en Xenos Colour Cake zijn ook garens van 100% acryl.

Prijzen

De prijs van een bol garen kan sterk verschillen. Niet alleen vanwege het materiaal, maar ook vanwege de kwaliteit.