Hallo, wat leuk dat je wilt leren haken! Op deze pagina kan je vinden hoe je als beginner kan leren haken. Maar eerst wil ik wat vertellen over mijn reis om te leren haken. Na als kind samen met mijn moeder wat pogingen te hebben gedaan om de leren breien kwam ik tijdens mijn studie een leuk patronenboekje tegen op de markt. Die prachtige knuffels wilde ik ook graag maken. Helaas was de uitleg van de haaksteken voor rechtshandigen uitgelegd. Hierdoor waren dezen voor mij niet geschikt. Met behulp van verschillende bronnen heb ik leren haken, maar echt linkshandige instructies waren er toen nog niet. Daarom heb ik besloten mijn mijn kennis en ervaringen te delen zodat nog vele anderen linkshandig kunnen leren haken.

Wat heb je nodig om te beginnen met haken?

Voor je begint met haken heb je enkele dingen nodig:

  • een haaknaald
  • garen
  • schaar

Het garen en de haaknaald moeten wel bij elkaar passen. Je kan hier van alles over uitzoeken en uitproberen. Dit is echter een pagina voor haken voor de beginner, dus zolang je haaknaald dezelfde maat heeft als er op het wikkel van het garen staat gaat het goed.

Het begin van je haakwerkje

Ieder haakwerkje begin je met het opzetten van een losse ketting of met een zogenaamde magische lus. De magische lus kan je ook vervangen door een losse ketting, dus daarom beginnen we met de losse ketting. In het filmpje hieronder laat ik zien hoe je een losse haakt.

Het haken van een losse.

Het laten groeien van je werk als beginnende haker

Om je haakwerkje te laten groeien heb je een andere steek nodig dan een losse. De mogelijkheden hiervoor lijken eindeloos. Maar gelukkig bestaan de meeste patronen uit een aantal basissteken. Een veelgebruikte basissteek is de vaste. In het flimpje hieronder kan je de vaste steek bekijken. Geschreven instructies kan je hier vinden: een vaste haken.

Het haken van een vaste steek, haken voor de beginner