Soms vindt je inspiratie op een onverwachte plek. Nu is facebook natuurlijk vaak een bron van inspiratie, maar dat het mij een super leuke opdracht zou opleveren… dat had ik niet verwacht. En die opdracht: mandjes in de kleuren van de regenboog: regenboogmandjes

Het verzoek op facebook was heel simpel: kan iemand deze maat mandjes maken, maar in een andere kleur? Als haakster begint het bij mij dan direct te kriebelen. Mandjes zijn makkelijk te maken, maar wat is precies wat er gevraagd wordt? Hoe hoog en welke doorsnede? En van welk materiaal?

Het materiaal

Gelukkig bleek het materiaal geen enkel probleem. Ik stuurde de dame gewoon naar mijn favoriete haakwinkel. Na een appje of ik de juiste haaknaald had werden er vier bollen van een heerlijk dik garen gebracht: Scheepjes Chunky Monkey. En uiteraard in de perfecte kleuren, want die waren zelf uitgezocht.

Wil je meer weten over de verschillende garens?

Kijk dan in de garenbibliotheek.

Het voorbeeld

Bij het afgeven van de bollen garen werd er ook een mandje getoond wat als voorbeeld kon worden gebruikt. Dat mandje leek gehaakt van een soort nylon koord en er was geen duidelijke overgang tussen de bodem en de rand. Makkelijker kunnen we het niet maken dacht ik

Het patroon van de regenboogmandjes

Het patroon had ik van internet kunnen halen, want veel websites bieden wel een gratis patroon voor een mandje aan. Ik geloof dat ik dat alleen nog niet heb gedaan. Wie weet schrijf ik het nog een keer uitgebreider uit voor een apart bericht. Maar hierbij alvast een korte en snelle versie:

Regenboogmandjes geel, oranje en rood

Haak een platte cirkel in de grootte die je voor de bodem wilt hebben. Stop vervolgens met meerderen. Eventueel kan je hierbij ook van haaksteek veranderen. Blijf in het rond haken tot je de juiste hoogte hebt. Voila… een mandje.

Om de mandjes stapelbaar te maken haak je iedere bodem een of twee toeren groter. Ook wordt de rand iets hoger. Herhaal het patroon tot je het juiste aantal mandjes hebt.

Bij mij werd het mooier om in doorgaande toeren te haken en niet iedere toer te sluiten. (helaas heeft dit geresulteerd in het opnieuw haken van een mandje voor mij). Maar al doende leert men. En dat maakt een dergelijke vrije opdracht juist leuk.

Het eindresultaat: regenboogmandjes

Het eindresultaat zijn vier mandjes in verschillende kleuren: rood, oranje, geel en groen. Voor een mooie afwerking deed ik er een toer met de kreefsteek omheen.

De opdrachtgever is tevreden. Tenminste… anders was er vast niet gevraagd of ik nog een set kon haken.