Goudvis Gigi

Goudvis Gigi is een nieuw visje uit het boek Mini Waterdieren Haken en is een zusje van clownvis Kaat. Een dag na het eerste bericht over de mini waterdieren? Zeker, wat het zijn super snelle visjes!

Het visje

Dit visje heeft prachtige lange haren en een mooie staartvin. Verder bestaat ze uit het basispatroon. O, natuurlijk moet ik haar mini kraag niet vergeten! Op een mini visje is het mooi in verhouding, maar tijdens het haken lijkt het veel te klein.

Gebruikte materialen

Ik haakte Gigi met Gründl Cotton Uni kleurnummer 134 (licht roze), Lammy Rio oranje, Lammy Rio 372 geel en Lammy sunshine 005 wit. Ik heb heel Gigi gehaakt met haaknaald 2,5. Verder gebruikte ik poppenvulling en twee veiligheidsoogjes van 5 mm.

Het patroon van Goudvis Gigi

Het patroon van Goudvis Gigi komt uit uit het boek Mini Waterwereld Haken van Bas den Braver, ook bekend als Zabbez. Ik heb nog geen los kooppatroon voor Gigi kunnen vinden via de officiële kanalen.

Omdat het hele visje ongeveer 10 cm meet, is het vast geen verrassing dat sommige delen klein en dus een priegelwerk kunnen zijn.

Linkshandig

Het patroon is goed te volgen, ook voor linkshandige haakers. Alleen bij de staartvin moet je opletten dat je links in plaats van in de meest rechter steek begint. Maar dat is iets wat bij veel patronen voorkomt.

Conclusie

Het is weer een super leuk visje om te haken. Snel klaar en leuk om als klein cadeautje te geven. Ik noemde al een aantal ideeën bij mijn boekreview, maar het lijkt wel of iedere vis weer een nieuw idee brengt. Ik ben benieuwd wat het eindresultaat gaat worden. Wat denk jij? Laat het weten in een reactie!

Meer over het boek lees je hier. Ik verwacht nog veel meer te schrijven over dit boek, dus hier kan je alle berichten over de Mini Waterwereld haken lezen.

Het jaar 2021

We zijn alweer halverwege de eerste maand van het nieuwe jaar. Het is 2021! Het begin van het nieuwe jaar is traditiegetrouw de periode waarin wordt gekeken naar de doelen en plannen voor het komende jaar. Ook ik keek naar mijn plannen voor dit jaar met alle kanalen waarop Studiebolletjes actief is. Daarbij ontstond het volgende plan:

Lees verder

Kleine stapjes

Het is mij een lange tijd niet gelukt om te bloggen. En dat is het volgende bericht niet eens over een haakwerkje. Of toch wel? Wat het volgende kan je natuurlijk ook heel goed op een haakproject toepassen.

Vandaag las ik een klein en kort blogje van het tijdschrift Flow. Het bericht gaat over een film die ik al verschillende keren heb gezien en wat ook mijn inspiratie is geweest om te gaan bloggen: Julie en Julia.

De film gaat over Julie die graag iets nieuws in haar leven wil doen en besluit de recepten bij een kookboek van Julia Child te maken en daar over de bloggen. Iedere dag een recept. En dat was ook wat mijn originele idee voor mijn blog was: regelmatig (misschien zelfs dagelijks) een berichtje schrijven over het haakwerkje waar ik mee bezig was.

Niet in een keer alle recepten uit het boek koken en dagelijks een haakproject afronden ging mij ook iets te ver (al waren de granny squares daar een leuke poging toe). Daarom is het idee van kleine stapjes ook erg mooi.

In het blogbericht werd het verdelen van een groot project in kleine stapjes benadrukt. En dat was precies wat ik uit het oog ben verloren. Ieder stapje is namelijk een stap vooruit en iedere haaksteek een steek verder in het project.

Ik hoop dat dit inzicht mij helpt om weer vaker een blogje te publiceren.

Het eerste stukje D’Histoire Naturelle CAL: het proeflapje

Gisteren (woensdag 16 september) was het eindelijk zo ver: het eerste stukje patroon voor de Scheepjes 2020 CAL kwam online. Officieel was het nog geen patroon, maar de tips en tricks voor het hele project. Maar het proeflapje is ook het begin van de D’Histoire Naturelle, dus ik kon eindelijk beginnen aan mijn deken.

Het patroon van proeflapje

Het proeflapje van de D’Histoire Naturelle bestaat uit de eerste vijf toeren van het patroon. Hierin worden direct al drie kleuren gebruikt. Ook bevat het veel verschillende steken, waaronder halve reliëfstokjes achter. Dit is zeker niet de meest eenvoudige steek om mee te beginnen.

Proeflapjes en garen D'Histoire Naturelle
De proeflapjes en de gebruikte bollen

Mijn proeflapje

Ik was op het moment dat het patroon online kwam niet thuis, maar had uiteraard de bolletjes garen en mijn etui met haakspullen meegenomen. Zo zou ik alles bij de hand hebben en los kunnen zodra het patroon online zou komen. Dacht ik…. In het patroon wordt namelijk haaknaald 5 mm gebruikt als naald voor het proeflapje en voor het grootste deel van het patroon. En die naald bleek uit mijn etui te zijn ontsnapt. Daardoor begon ik mijn proeflapje met naald 5,5 mm.

Op naald 5,5

proeflapje D'Histoire Naturelle op naald 5,5 mm

Het resultaat op naald 5,5 gaf een lapje wat de juiste maat heeft. Het voelt wel wat slap aan. Daarnaast ben ik niet gewent aan de grotere lussen die er in het lapje zitten als gevolg van de grotere naald. Dit garen heb ik namelijk voornamelijk op naald 4,5 gehaakt. Het eindresultaat voldoet dus aan de eisen uit het patroon, maar toch sloeg de twijfel toe.

Op naald 5 mm

proeflapje D'Histoire Naturelle op naald 5 mm

Vanwege de twijfels over het eerste lapje haakte ik een tweede proeflapje. Deze haakte ik met naald 5. Dit lapje is een stuk kleiner, maar ook een stukje steviger. Bij dit lapje ben ik niet bang dat ik achter een lus blijf hangen terwijl ik heerlijk onder de deken zit te lezen of te haken.

Naald 4,5

Ik heb geen proeflapje gehaakt op naald 4,5. Ik heb er wel over gedacht omdat ik deze naald meestal gebruik voor dit garen. Echter is dit niet de aanbevolen naald voor het project. Ook haak ik vrij strak, dus een kleinere naald lijkt mij niet verstandig.

Ik heb echter dit garen al meerdere keren gehaakt met naald 4,5. Een voorbeeld hiervan is de CAL van vorig jaar: Rozetta.

Mijn keuze

Na het haken van de twee proeflapjes en het meerdere keren meten van de lapjes , omdat het niet helemaal duidelijk was hoe deze te meten tot ik dit bericht las, heb ik besloten om verder te gaan met haaknaald 5,5. Ik weet namelijk niet hoe patroon verder gaat verlopen. Misschien heeft de wat lossere draadspanning wel het mooiste eindresultaat.

Hoe ging het maken van jouw proeflapje voor D’Histoire Naturelle? Was je bij het eerste lapje al tevreden of heb je er ook meerdere gemaakt?

« Oudere berichten

© 2021 Studiebolletjes

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑