In mijn blog van maart 2020 schreef ik er al over: kleurenkaartjes. Met deze kleurenkaartjes verzamelde ik al garens die ik op voorraad had op een overzichtelijke plaats. Op deze pagina vertel ik meer over deze kaartjes en hoe je deze zelf kan maken.

Gebruik van de kaartjes

Ik gebruik de kaartjes om makkelijker kleuren te kiezen voor een nieuw project. De kaartjes zijn makkelijk mee te nemen, dus even de kleuren in daglicht bekijken in plaats van onder kunstlicht is zo gebeurd.

Ook is het erg leuk om met de kaartjes te spelen. Want hoe zou jij ze sorteren? Regenboog, warme of koude kleuren, per merk, per garendikte? Het kan allemaal (en iedere keer ontdek je weer nieuwe combinaties).

Benodigdheden voor de kaartjes

Voor het maken van de kaartjes heb je nodig:

 • stevig papier bijvoorbeeld 160 gram
 • een printer
 • een schaar en eventueel een papiersnijder
 • een pen
 • je voorraad garen

En het belangrijkste natuurlijk: een sjabloon!

Het sjabloon voor de kleurenkaartjes is gratis te downloaden. Het nadrukkelijke verzoek is om Studiebolletjes te vermelden wanneer je je eigen voorraad op deze kaartjes laat zien, het sjabloon of producten gemaakt met het sjabloon niet te verkopen en de kaartjes en het sjabloon niet voor te doen als je eigen product.

Het sjabloon is blijvend gratis beschikbaar. Maar mocht je een bijdrage willen geven aan Studiebolletjes voor een kopje thee, dan kan dit via deze link.

Kleurenkaartjes maken

 1. Download het sjabloon voor de kaartjes
 2. Stel je printer in voor het papier. Het verschilt per printer of dit nodig is.
 3. Druk het sjabloon af op het stevige papier.
 4. Knip of snij de kaartjes uit het papier langs de stippellijnen
 5. Knip de vierkantjes uit de kaartjes.
 6. Wikkel een stuk draad om de inkeping in het papier
 7. Noteer de gegevens op het kaartje
 8. Geniet van je kaartjes!

Het garen kan je vast zetten met een stukje plakband, maar als je een klein stukje in knipt in het kaartje kan je daar je draad tussen steken. Een stukje plakband is dan niet nodig.

Kaartjes bewaren

Er zijn verschillende manieren om je kaartjes te bewaren. Je kan ze allemaal in een doos stoppen, maar wat dacht je van aan een ring of in een map?

Hoe ga jij je kleurenkaartjes sorteren? Deel het met #kleurenkaartjes en inspireer anderen!