Soms heb je opeens een plan en moet je er direct mee bezig. Dat had ik vorige week met het idee van kleurenkaartjes! Want al die kleuren in mijn voorraad zijn mooi, maar kon ik niet in een keer zien.

Een paar dagen lang lagen er overal snippers papier en losse draadjes garen, maar het resultaat ben ik heel blij mee. Wil je weten wat kleurenkaartjes zijn? Lees dan snel verder.

Wat zijn kleurenkaartjes?

Kleurenkaartjes

Heel simpel gezegd zijn kleurenkaartje een stukje karton met daar omheen een stukje garen. Maar de kaartjes zijn nog veel meer.

De kleurenkaartjes zijn omwikkeld met een stukje draad uit mijn voorraad, maar op het kaartje staat ook vermeld om welke garen het gaat en van welk merk. Maar nog belangrijker is natuurlijk de kleur van het garen met het kleurnummer en het verfbad.

Eerdere versie

In het verleden had ik al eerder kaartjes gemaakt waarop ik mijn voorraad garen had verzameld. Hierbij had ik echter meerdere kleuren op een kaart vastgezet.

Oude versie van de kleurenkaartjes

Helaas heeft dit een groot nadeel: op een kaart zitten heel veel kleuren. De kleuren op een kaart zijn lastig onderling te vergelijken wanneer er een andere kleur tussen zit. Ook kan je niet even een kaartje opzij leggen wanneer de kleur niet meer op voorraad is of wanneer het garen niet meer verkrijgbaar is. Dit kan met de nieuwe kaartjes allemaal heel gemakkelijk.

Wat doe ik er mee?

Met de kaartjes kan je kijken hoe een bepaalde kleurencombinatie eruit ziet. Wat past mooier? De ene tint kan een heel andere effect hebben dan de andere tint. Of past toch een hele andere kleur er beter bij? Met de kaartjes is het veel makkelijker te zien dan met een tafel vol bolletjes garen.

De kaartjes zijn ook veel makkelijker mee te nemen. In een donker hoekje van de handwerkwinkel of onder kunstlicht bij je werkplek ziet het garen er heel anders uit dan in de buitenlucht.

Spelen met kleuren

Kleurenkaartjes zijn ook ontzettend leuk om mee te spelen. Zo sorteerde ik ze op vele verschillende manieren. Op tint, als een regenboog, vanuit de primaire kleuren in een kleurencirkel, zomerse kleuren, mijn lievelingskleuren….. Te veel manieren om op te noemen.

Ook voor mijn huidige project gebruikte ik de kaartjes. Want welke kleur zal ik voor de nagels gebruiken? Ik had al gekozen voor paars tinten, maar wat zou mooier zijn: een lichte paars tint of toch geel voor de nagels? Met de kaartjes kon ik snel wisselen en koos ik toch voor een lichte paars tint.

Zelf kleurenkaartjes maken

Wil je zelf ook kleurenkaartjes maken? Kijk dan bij mijn pagina kleurenkaartjes in mijn garenbibliotheek. Hier vindt je ook een handig sjabloon om zelf je kaartjes te maken.

Lege kleurenkaartjes zonder kleur
Lege kleurenkaartjes

Inspiratie

Ik haalde al veel inspiratie uit mijn kleurenkaartjes, maar ik ben heel benieuwd naar jouw combinaties. Wil jij ook anderen inspireren? Deel jij combinaties met #kleurenkaartjes!