De popcornsteek…. het klinkt als een lekker snack bij een film, maar het is toch echt een leuke haaksteek. Wil je leren hoe je deze uitstekende haaksteek maakt als linkshandige haakster? Lees dan snel verder.

De popcornsteek

De popcornsteek is een van de vele wat “moeilijkere” haaksteken. Moeilijker staat bewust tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is het een combinatie van twee basissteken en het uit je werk durven halen van je naald.

De basissteken waar de popcornsteek uit bestaat zijn het stokje en de losse. Uitleg over deze steken vindt je hier voor het stokje en hier voor de losse. Een overzicht van alle steken vindt je in de stekenbibliotheek.

popcornsteek
De popcornsteek

Je naald uit je werk halen

Wanneer ik dit bij een breiwerk zou lezen, zou ik als zeer beginnende breister flink schrikken. Gelukkig is dat bij haarwerk niet het geval. Ik stop zelfs regelmatig halverwege een toer wanneer dat nodig is. (sssst niet verklappen dat dat kan, even de toer afmaken is een zeer goede smoes om iets nog niet te gaan doen 😉 ). Maar tijdens een steek komt het ook bij haakwerk niet vaak voor. Toch is het nodig bij de popcornsteek.

Afkorting en symbool voor de popcornsteek

Popcornsteek in tekst

De meestgebruikte afkorting voor een popcornsteek is pc.

Het symbool voor de popocornsteek is een vijftal stokjes die met de bovenkant naar elkaar toe wijzen en een losse steek als hoedje dragen.

Verschil met clusters

Een popcornsteek lijkt veel op clusters haaksteken. Een belangrijk verschil is echter dat bij de steek de stokjes volledig worden gehaakt. Ook wordt de lus door de eerste steek gehaald waardoor de andere steken voor of achter het werk komen te liggen. Bij clusters komt de bovenkant van de steken in het werk te liggen. Een popcorn steekt dus meer uit het werk.

Zo haak je hem

In onderstaand filmpje kan je zien hoe de steek wordt gehaakt.

Lukt het niet om bovenstaande filmpje te bekijken? Klik dan hier om het filmpje in een nieuw venster te bekijken.

Heb jij iets gemaakt met deze haaksteek? Laat je favoriete patroon en de ontwerper achter in de reacties!