Het afgelopen jaar was een druk jaar en dat was volgens mij ook zichtbaar in de spullen om mij heen. Ik had al eerder pogingen gedaan om op te ruimen, maar die leken geen langdurig effect te hebben. In dezelfde periode kwam ik regelmatig de visie en de boeken van Marie Kondo tegen, beter bekend als KonMari. Tijdens een bezoek aan de bibliotheek zag ik het boek “Spark Joy” staan en besloot ik het te lenen.In het boek wordt de methode uitgelegd met zowel tekst als erg leuke afbeeldingen. Deze plaatsjes passen heel goed bij de gedachte “Spark Joy”, doordat ze een vrolijke noot toevoegen aan het boek.

Spelregels

spark joy

De KonMari-methode geeft als spelregel dat je alleen de dingen houd waar je blij van wordt. Ik vind dit iets te kort door de bocht, want wat dan met de kabels van mijn telefoon en laptop? Van die warboel word ik niet echt blij. Maar zonder kabels kan ik ook niet, want dat heb ik ook niets meer aan de apparaten… Volgens de methode maken de kabels mij daarom blij. Oke dan, het nut van iets kan je dus ook blij maken.

categorieën ipv ruimtes

De tweede spelregel is dat je alle materiaal uit een categorie moet verzamelen. Categorieën? Geen kasten of kamers? Inderdaad, de KonMari-methode gaat uit van categorieën spullen of te wel spullen van gelijke functie of betekenis. Volgens de methode krijg je een goed overzicht door alles uit een categorie samen op een plaats te verzamelen. Pas dan krijg je een goed overzicht van wat je allemaal hebt en is het makkelijker om een keuze te maken.

Met de categorieën die ik inmiddels heb uitgezocht durf ik te zeggen dat het werken met categorieën goed werkt. Tijdens bijvoorbeeld de categorie “papier” schrok ik wat ik allemaal heb verzameld door de jaren heen. Van een grote lade vol en nog meerdere bakken ben ik gegaan naar een a5-fotodoosje…

Hoever ben ik met KOnmari?

Als je mijn instagram hebt gevolgd, heb je kunnen zien dat ik inmiddels verschillende categorieën heb uitgezocht. Vanwege verschillende redenen heb ik niet alle categorieën op de foto gezet, maar ik heb het wel bijgehouden op onderstaand lijstje.

KonMari categorieën Maart 2017

Ik ben nog lang niet klaar met het uitzoeken van alle categorieën. Dit komt doordat ik hier ook echt mijn tijd voor wil nemen, want het verzamelen en uitzoeken is erg vermoeiend. Om mij te motiveren en om een overzicht te hebben van de nog uit te zoeken categorieën heb ik het lijstje boven mijn bureau hangen.

Daarnaast plaats ik op instagram voor en na foto’s per categorie. Inmiddels zijn daar de categorieën boeken, papieren, schrijfgerei en elektra te vinden. Van kleding en cd’s en dvd’s heb ik geen foto’s gemaakt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren