Mossteek

De mossteek is een haaksteek geschikt voor projecten die bestaan uit lappen. Bijvoorbeeld een sjaal, deken of kussensloop. Het is een snelle steek die bestaat uit twee basissteken en welke hierdoor zeer geschikt is voor beginnende haaksters.

De naam mossteek

Deze steek wordt vaak mossteek (moss stitch) genoemd. Hij is ook bekend onder de naam linnensteek (linen stitch), granietsteek (granite stitch) en zaadsteek (seed stitch).

Toepassingen van de mossteek

De mossteek vindt ik persoonlijk voornamelijk geschikt voor projecten die uit lappen bestaan. Voorbeelden hiervan zijn sjaals, dekens, kussenhoezen en omslagdoeken. De steek is ook geschikt voor mutsen.

Ik raad de steek af voor projecten die opgevuld moeten worden. Er kunnen gaten in het materiaal ontstaan bij teveel druk. Dit is zeker het geval bij een dikkere draad en grotere haaknaald.

Voor beginners

De mossteek wordt gehaakt door twee verschillende basissteken te combineren. Hij bestaat uit de basissteken vaste en losse. Hierdoor is hij goed geschikt voor beginners.

Een minpunt van deze steek is wel dat er in een lossengat moet worden ingestoken vanaf de achterkant van het werk. Dit kan even wennen zijn. Bij een rechte (normale) mossteek zal dit weinig problemen opleveren. Bij de corner to corner (c2c) variant heb ik zelf af en toe moeite om de juiste steek te vinden.

Corner to corner mossteek

Blauwe lappen gehaakt in de c2c mossteek

De corner to corner (c2c) mossteek is een mooie variant op de reguliere steek. Ik ontdekte deze variant voor het eerst op de pagina van Polly Plum: Every Trick on the Hook. Zij beschreef de C2C Mossteek in het Engels: C2C Moss Stitch.

Effecten met kleur

Deze steek kan in één effen kleur worden gehaakt. Dit levert een project met een subtiel werkje op. Echter wanneer er twee (of meer) kleuren worden gebruikt zijn er vele variaties mogelijk waardoor ieder project een totaal eigen uitstraling krijgt.

Detail van de restjesdeken waarin de effecten van verschillende kleuren zichtbaar zijn. Gehaakt in de mossteek

Deze eigen uitstraling is vooral goed terug te zien in mijn eigen project de restjes deken of wat ik deed met een bak vol restjes. Deze deken haakte ik van allemaal restjes garen van verschillende looplengtes waardoor er veel kleurwisselingen ontstonden. Dit leverde een grote variatie aan patronen op welke ook als opzichzelfstaand patroon gebruikt kunnen worden. In dit artikel heb ik slechts enkele foto’s van mijn deken geplaatst. Voor meer inspiratiefoto’s raad ik aan om even naar het artikel over de restjesdeken te kijken.

Hoe te haken

De mossteek is een eenvoudige steek om te haken. Hij bestaat uit twee basissteken: een vaste en een losse. Het hieronder beschreven patroon is geschikt voor projecten die uit een of meerdere lappen bestaan.

  1. Maak een lossenketting voor de gewenste breedte van je project. Voeg hier twee keerlossen aan toe.
  2. Haak een vaste in de derde losse vanaf de haaknaald. Sla een steek over, haak een losse en haak een vaste in de volgende steek. Herhaal dit tot het einde van je lossenketting.
  3. Haak twee lossen, keer het werk. *Haak een vaste in de eerste lossenopening van de vorige toer, haak een losse.* Herhaal wat tussen de sterrentjes staat. Haak de laatste vaste in de opening van de keerlossen.
  4. Herhaal toer 3 tot de gewenste grootte.

Wat vindt jij van de mossteek, granietsteek, linensteek of zaadsteek? Weet je nog een andere naam voor deze steek? Laat het mij en de andere lezers weten in de reacties. Alvast bedankt!

2 reacties

  1. Marga van Eechoud

    Hoezo van achter in n lossengat insteken? Dat staat nergens in t patroon…. of is dat alleen bij de corner to corner vvariant?
    Ik ben n beginnende haakster

    • Studiebolletje

      Hoi Marga,
      Bedankt voor je reactie.
      Je steekt niet van achter in de steek. Maar doordat je iedere toer het werk draait haak je aan de achterkant van de laatste toer (de achterkant van het werk). Wanneer je als beginner alleen werk heb gemaakt waarbij je het werk niet draait, zoals knuffels, kan het lastig zijn om de juiste ruimte te vinden.
      Hopelijk is het nu duidelijker. Mocht je nog vragen hebben, laat je het dan weten?

      Met vriendelijke groet,
      Rianne
      aka Studiebolletje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Studiebolletjes

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑