Vanmorgen deed ik een hele leuke ontdekking: De Petit Four CAL (crochet along) van Grietjekarwietje! In 2012 deed ik ook mee en dit was het resultaat. Ik vond het toen fantastisch om mee te doen en de patronen waren heel duidelijk omschreven. Daarnaast had ik gelijk een leuk moederdagcadeau gemaakt dat mijn moeder nog jaren heeft uitgestald op een mooie schaal.

Genoeg redenen dus om ook dit jaar mee te gaan doen. Lees verder om te ontdekken wat een CAL eigenlijk is en hoe je zelf mee kan doen met de Petit Four CAL.

Wat is een CAL?

CAL is de afkorting van crochet along of “haak mee” in het Nederlands. Bij een CAL wordt een patroon of groep patroontjes verdeeld in gelijke stukken. Vervolgens wordt iedere week een stuk gepubliceerd.

Aan een CAL doen vaak veel mensen mee uit binnen en buitenland. Dit zijn zowel beginnende als ervaren handwerk(st)ers.  Al deze haak(st)ers delen hun proces online op bijvoorbeeld facebook, instagram, hun blog, instagram en ravelry. Via deze vele bronnen is het ook mogelijk om vragen te stellen of extra uitleg van het patroon.

Het haakpatroon dat wordt gemaakt kan een groot of klein project zijn. Denk bijvoorbeeld aan een deken, een kussen, omslagdoek of zoals de petit four cal heel veel kleine gebakjes. Bij de grotere projecten worden vaak verschillende haaksteken gebruikt en nieuwe combinaties of variaties op steken. Dit kan ingewikkeld worden, maar met de steun van de andere deelnemers en de ontwerper is het vaak een leuk project. Er zijn zelfs ontwerpers die de haaksteken uitleggen met behulp van een filmpje.

Hoe werkt het Petit Four CAL?

Grietjekarwietje plaats iedere week een patroon voor een van haar schattige gebakjes. De patronen zijn te vinden op haar blog. Wanneer je het patroon hebt gemaakt, kan je het linken aan het bericht, maar ook delen via instagram met de hashtag #PetitFoursCAL2017 of in de ravelry-groep.

Tijdens haar CAL in 2012 vond ik het leuke patronen die ook voor beginners goed te doen zijn. Er waren wel enkele onverwachte dingen nodig naast de wat meer gebruikelijke haaknaald, stopnaald, verschillende kleuren draad en poppenvulling. Zo herinner ik mij nog een schuurspons wat veranderde in een tompoes…

Meer weten? Kijk dan op het blog van grietjeskarwietje of klik op de banner van de CAL.

Petit Four CAL 2017

Ik ga mijn materialen zoeken voor het eerste patroontje. Het meeste heb ik op voorraad, maar waarvoor ik sterke thee nodig heb? Geen idee.

Doe je ook mee? Laat het hieronder weten!

Wil je weten wat ik allemaal haakte van deze CAL? Bekijk hier het overzicht.

Bewaren

Bewaren

Bewaren