Ik schreef al eerder dat ik was begonnen met leren naaien en dat ik de naaimachine van mijn oma had gekregen. Van mijn moeder kreeg ik een aantal lapjes stof uit haar collectie. Maar hoe berg je lappen stof netjes op?
De lapjes en stoffen
Lapjes klinkt heel leuk, maar eigenlijk waren het bestgrote lappen die ik van mijn moeder heb gekregen. Toen we ze aan het uitzoeken waren klonk er regelmatig: “Dit is wel genoeg voor een blouse.” of “Dit zou een mooie jurk voor jou zijn.”. Dus flinke lappen van verschillende materialen. Maar ook restjes van “die broek die ik voor jou heb gemaakt” en “ik geloof dat ik hier een keer een blouse van heb gemaakt’. Dus ook allemaal kleine stukjes.
Ik kreeg alles in een grote tas mee naar huis. Maar voor wie mij een beetje volgt weet dat dit niet is hou ik spullen graag opberg. Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn kleurenkaartjes voor mijn haakgarens. Al moet ik die misschien gaan veranderen in stoffenkaartjes? Maar dat is iets voor een andere keer.
De kast
Ik had al heel snel visioenen voor mij over hoe winkelen en marktkramen stoffen opruimen. Daar liggen vaak heel veel rollen stof op grote tafel en rekken. Die rollen zijn meestal niet rond, maar een beetje plat. Op die manier gaan ze niet geleiden. Helaas zitten mijn lapjes niet op een dergelijke rol.
Eigenlijk heb ik ook niet de ruimte voor van de grote rollen. Wat ik wel heb zijn vakken in een kallax-kast en de lades in mijn ladekastje met mijn losse spulletjes. In die laatste gaat het waarschijnlijk niet passen, tenzij ik de lappen heel vaak opvouw. Dat vouwen kan nooit goed zijn voor de stof, dus die ladekast viel al af.
Er moest dus een opbergplek komen in een kallaxkast. Een kast zonder achterzijde en waar ik iedere keer weer van schrik hoeveel stof er in is gevallen. (aangezien ik regelmatig onder de pluis zit na het haken is de oorsprong daarvan snel gevonden). Om extra stof bij mijn stoffen te voorkomen en om gelijk een stevige achterwand te vormen besloot ik te kiezen voor een doos met deksel.
De doos, een avontuur op zich.
En waar koop je een dergelijke door? Een snelle blik op de website van die blauw-gele meubelgigant leverde een boodschappenlijstje op. Op dat lijstje uiteraard een passende doos. Aangekomen bij de winkel stond er een enorme rij voor de ingang. De combinatie hemelvaartsdag en corona waren waarschijnlijk de oorzaak. We besloten toen eerst andere boodschappen te gaan doen, zoals mijn naaimachine ophalen. Een uurtje later leek de rij in lengte verdubbeld. Ook deze keer besloten we niet naar binnen te gaan. Uiteindelijke besloot ik de spullen te bestellen voor afhaal. Die paar euro die het mij koste aan servicekosten en brandstof voor mijn auto was het meer dan waard. Binnen 5 minuten liep ik met mijn spullen naar de auto. Geen lange rijen om te wachten, geen geschuifel door de gangen en ook nog eens geen extra dingen die stiekem in mijn mandje waren gevallen. Een aanrader!
De stoffen opruimen
Nadat ik de doos in elkaar had gezet bleef er een groot stuk karton over. Dit had gediend als verpakkingsmateriaal en kon dus bij het oud papier. Maar toen moest ik weer denken aan de rollen van de stoffenkraam. Die hebben ook een stuk karton in het midden. Ik besloot het na te maken met het stuk overgebleven karton.
Het karton sneed ik in dezelfde breedte als de bodemplaat van de doos, waardoor ze mooi verticaal erin passen. Ik kon niet dezelfde hoogte als de doos aanhouden, maar dat bleek een goed effect te hebben.
De stukken stof vouwde ik zo dat dezen net zo breed als een stuk karton zijn. Vervolgens rolde ik de stof om het karton. En voila: een rol stof zoals bij de marktkraam. En ook nog een die precies in de doos past!
Ik had op dit moment alleen lappen stof die minimaal een keer om het karton gevouwen konden worden. Er waren wel wat kleinere restjes, maar deze heb ik tussen de grotere stukken van dezelfde stof gevouwen.
Het eindresultaat
Een foto zegt toch meer dan duizend woorden? Zo kan ik mooi mijn stoffen opruimen.
Geef een reactie