Vandaag is het 13 augustus: dag van de linkshandigen. Zoals ik al vaker heb aangegeven ben ik linkshandig en haak ik ook linkshandig. Ik knip met rechts, maar dat vergeten we maar even.

 

Dag van de linkshandigen

 

De eerste dag van de linkshandigen is uitgeroepen in 1976 en als je bedenkt dat de eerste belangenvereniging voor linkshandigen een jaar eerder is opgericht heeft het lang geduurd voordat er aandacht kwam voor de gevaren en voordelen van linkshandigen. Er zijn sinds dien vele verschillende materialen ontwikkeld om het linkshandigen makkelijker te maken in een wereld die ontwikkeld is voor rechtshandigen. Bijvoorbeeld linkshandige scharen en notitieblokken. Iets wat ik nog niet tegen ben gekomen is een linkshandige haaknaald.

Zelf vindt ik dat de rechten van de linkshandigen goed zijn vertegenwoordigd. Ik kan geen dingen bedenken wat een belangenvereniging in mijn leven zou kunnen verbeteren. Een dag van de linkshandigen vindt ik vooral grappig. Een dag waarop je kan benadrukken dat linkshandig bent en misschien een leuke foto of leuk berichtje kan plaatsen. Net als met andere “de dag van”-dagen zoals de dag van de fotografie of kattendag.

Gebakje uit de petitfourscal2017

Gebakje uit de petitfourscal2017. Kan je de linkshandige hint terugvinden?

Linkshandige haaknaald

 

Een linkshandige haaknaald heb ik nog niet gevonden. Zelf heb ik ook geen behoefte gehad aan een naald die een andere vorm had. Een andere vorm naald is ook niet nodig, want in tegenstelling tot een schaar is een haaknaald symmetrisch en maakt links of rechtshandig geen verschil.

 

Linkshandig haken

Linkshandig haken kan heel goed en is ook eenvoudig te leren. Er is slechts een ding waar je rekening mee moet houden: spiegelbeeld. Patronen zijn meestal voor rechtshandigen geschreven en daardoor zal een linkshandige ze gespiegeld haken. En dat doe ik ook, maar in het eindresultaat valt het mij zelden op.

Toen ik leerde haken waren er weinig instructies over hoe je linkshandig kan haken. Daarom heb ik verschillende filmpjes gemaakt hoe je linkshandig kan haken. Ze staan op mijn youtubekanaal Studiebolletje.