De afgelopen weken haakte ik mij een slag in het rond. Niet alleen omdat ik veel haakte, maar vooral omdat ik allemaal ronde dingen haakte. Maar wat maakte ik dan? Een prachtige stapeltoren.

Meer weten? Lees dan snel verder….

Een stapeltoren

In bijna iedere speelgoed zaak kan je er een vinden: een stapeltoren. Tegenwoordig vaak van plastic, maar zelf vindt ik de houten exemplaren veel mooier. Toen ik een patroon voor een gehaakte toren tegenkwam kon ik het niet meer laten. Want misschien kon die wel mijn houten favoriet verslaan…

De kleuren

Bij populair speelgoed denk ik al snel aan fel gekleurde dingen vol glitters en  kleuter-iconen. Zelf vindt ik natuurlijk kleuren zoals hout, steen of metaal veel mooier. Zeker in combinatie met uni-kleuren. Daarom heb ik voor deze stapeltoren gekozen voor de kleuren van de regenboog. Iedere ring heeft zijn eigen kleur.

Ik koos ervoor om de toren te kleuren zodat er nog veel meer spellen bedacht kunnen worden. Want met de toren en zijn ringen kan je veel meer dan alleen stapelen. Denk maar eens aan sorteren op grote, het benoemen van de kleuren, tellen, rollen, gooien en met deze toren zelfs knuffelen.

Het patroon

Als basis voor mijn toren gebruikte ik het patroon Stapel Eenhoorn van Christel Krukkert. Voor deze toren liet ik de onderdelen voor de eenhoorn weg. Het patroon is te koop op haar website. Zover ik weet is het niet gepubliceerd in een boekje.

Het patroon is goed leesbaar en duidelijk omschreven. De verschillende onderdelen worden stap voor stap beschreven.

Het dicht haken van de ringen vereist wat handigheid. Dit komt doordat het aan de binnenkant van de ring gebeurd. Zeker bij de kleinste ring is dit een priegelwerk.

Materialen

De stapeltoren is gehaakt van katoen garen van het merk Scheepjes. Ik gebruikte een mix van Larra en Catona garen.

Een foto waarop de ringen naast de stapeltoren liggen
De ringen van de stapeltoren
  • Rood: Scheepjes Larra kleur 7400
  • Oranje: Scheepjes Larra kleur 7418
  • Geel: Scheepjes Catona: kleur 208
  • Groen: Scheepjes Larra: kleur 7413
  • Blauw: Scheepjes Larra: kleur 7384

Eindresultaat

Ik ben erg blij met het eindresultaat. Het is een prachtige toren die stevig staat. De cirkels passen goed om het middenstuk. Zelfs wanneer er een cirkel wordt overgeslagen blijven de andere cirkels op hun plaats op de stapeltoren hangen.

Doordat de cirkels aan de binnenkant worden vastgehaakt en afgewerkt verwacht ik dat kinderen die met de toren spelen niet snel de weggewerkte draad kunnen vinden of op een andere manier het werk uit elkaar kunnen halen.

Zowel dit patroon als het eindresultaat maken dat ik dit patroon voor een stapeltoren een aanrader vindt.