Ja, hij is er weer: de jaarlijkse scheepjes CAL! Dit jaar wordt er een prachtige deken gehaakt genaamd Rozeta. Er zijn verschillende kleurencombinaties ontworpen, maar ik besloot daar mijn eigen draai aan te geven. Wil je weten wat ik koos? Lees dan snel verder.

De Scheepjes CAL

De scheepjes CAL is een haakproject waar het patroon verspreid over een aantal weken wordt gepubliceerd. Voor dit patroon zijn speciale garenpakketten samengesteld met daarin het garen en een aantal extra’s. Dit jaar zijn er verschillende kleuren, maar ook verschillende materialen in de pakketten. Ik koos voor de goedkopere versie in Scheepjes Colour Crafter.

Scheepjes Colour Crafter

Scheepsjes Colour Crafter is een heerlijk garen van 100% premium acryl. Het is een zacht garen en voelt daardoor wat dunner aan dan bijvoorbeeld Wibra Saskia. Het garen van Scheepjes heeft veel verschillende kleuren. Al deze kleuren zijn vernoemd naar Nederlandse plaatsnamen. Wil je meer over dit heerlijke garen weten? Er volgt snel een garenreview.

De kleuren in mijn deken

Voor mijn deken heb ik iets afgeweken van de pakketten. Ik koos er namelijk voor om het pakket “Dusk” te gebruiken. Alleen ben ik geen fan van groen. En voor mijn slaapkamer met veel blauwe details zocht ik nog een deken… De keuze was dus al snel gemaakt: het groen vervang ik door blauw.

Ik koos voor mijn lievelingstint blauw: kobalt. De kleur die hier het dichtste bij komt heeft de naam Delft. Het deed mij ook direct denken aan Delfs blauw. Toch koos ik ervoor om de andere kleuren in het pakket te behouden en niet een Delfsblauw pakket samen te stellen.

De kleuren in mijn deken zijn dus al volgt: Delft, Ommen, Hasselt, Rhenen, Ermelo, Helmond en Heerenveen.

Tapestry haken

Het proeflapje wordt al direct in de speciale haakmethode gehaakt waarin veel van de deken gehaakt zal worden. Deze tapestry methode is vooral bekend van de mochillatassen, maar voor de deken wordt deze op een andere manier gebruikt.

In het patroon van de deken worden er stokjes gehaakt en steek je in beide lussen van de vorige toer in. Wel wordt net als bij de mochilla techniek de andere draad of draden meegenomen.

In het colour crafter garen is het meenemen van de draad goed te doen. Wel zie je bij mijn stijl van haken regelmatig de draad meelopen. Zelf vindt ik het niet erg. Het geeft een rustiek tintje aan het haakwerk en dat vindt ik mooi erbij passen.

Het proeflapje en week 1

Vandaag is het tweede deel van het patroon gepubliceerd. Deze heb ik nog niet gehaakt, maar ik kan het proeflapje en week 1 al wel met jullie delen.

Scheepjes CAL week 1
Scheepjes Rozeta CAL week 1