Er is een nieuwe project in de maak waarvoor ik een nieuwe manier van haken gebruik, inclusief een totaal andere haaknaald. Deze naald is veel langer dan een “normale” haaknaald. Heb je het al geraden? Inderdaad: Tunisch haken.

afbeelding van tunisch haken

Wat is Tunisch haken?

Tunisch haken is een andere techniek om te haken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een veel langere haaknaald en blijven er haaksteken op de naald staan tijdens het haken.

De haaknaald

De haaknaald voor een tunisch haakwerk is meestal een stuk langer dan een gewone haaknaald. Een haaknaald is ongeveer 5 cm, een tunische haaknaald daarin tegen is al snel 30 cm. De naalden zijn in allerlei diktes te verkrijgen.

Het verschil is lengte is nodig omdat er steken op de naald blijven staan tijdens het haken. Het is hierdoor ook mogelijk om een met een gewone naald te haken, echter de breedte van je haakwerk is hierdoor beperkt.

De steken van tunisch haken

Binnen het tunisch haken zijn er verschillende steken mogelijk. Met alleen de basissteek kan je al mooie resultaten krijgen. Er zijn hier echter vele variaties op. In dit artikel wordt alleen de basissteek en het afhechten behandeld.

Opzetten

Het opzetten van een tunisch haakwerk is vrij eenvoudig. Het haakwerk begint namelijk met een aantal lossen. Deze lossen bepalen hoe breed het werk wordt. De uitleg voor het haken van lossen laat ik hier zien in een filmpje. Een losse wordt ook bij regulier haakwerk gebruikt. De uitleg over het haken van lossen kan je hier terugvinden.

De basissteek

De basissteek van Tunisch haakwerk bestaat uit een heengaande en teruggaande toer. Tijdens de heengaande toer blijven er steken op je naald staan. Deze werk je van je naald tijdens de teruggaande toer.

De heengaande toer haak je als volgt: Je steekt je naald in in de verticale lijn van de vorige toer. In de eerste toer is dit in de lossen van het opzetten. Je haalt een nieuwe lus op. Deze laat je op je naald staan. Vervolgens haal je bij iedere verticale lijn (of losse) een steek op.

De pijl wijst een verticale draad aan waarin je de naald insteekt op de heengaande toer
In de verticale lijnen steek je de naald in om een nieuwe lus op te halen.

De teruggaande toer is de toer waarin de lussen op de naald worden afgewerkt. Je begint door een losse te haken op de laatste lus op de naald. Vervolgens maak je een nieuwe omslag om de naald en deze haal je door de eerste twee lussen op de naald. Dit herhaal je tot het einde van de naald. Je eindigt met een lus op de naald.

Zie je liever de basissteek en het opzetten in een filmpje uitgelegd? Op mijn youtubekanaal laat ik allerlei haaksteken zien en hoe ik deze linkshandig haak. Hieronder de opname over het tunische haakwerk.

De basissteek van tunisch haken. Linkshandig voorbeeld.