Ieder haakwerkje heeft een begin, een einde en natuurlijk ook een tussenstuk. En een begin, dat kan niet zonder een losse te haken. Maar hoe haak je die?

Gebruik van een losse

Een losse haak je om verschillende redenen. Je kan hem gebruiken om je haakwerk te beginnen, om te keren of juist om gaten in je haakwerk te maken.

Haakwerk beginnen

Dit wordt gedaan bij een groot deel van de haakwerkjes en zeker bij lapjes of dekens. Er zijn twee manieren van beginnen die vaak worden gebruikt: een begin vanuit het midden of met een lange kant. Wanneer je een lange kant wilt, zoals bij een deken begin je vaak met een rij lossen, wat ook wel een lossenketting wordt genoemd.

Haakwerk keren

Er worden ook lossen gehaakt om je haakwerk te keren of te wel om te draaien. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer je een lapje haakt en aan het einde van de toer bent gekomen.

Bij het keren wordt er een aantal steken gehaakt dat vergelijkbaar is met de hoogte van de haaksteek die daarna gehaakt gaat worden of die wordt vervangen.

vastestokjedubbel stokje
1 losse2 lossen3 lossen

Gaten in je haakwerk

Op de losse haken betekent dat je in iedere lus een nieuwe steek haakt. Hierdoor kunnen prachtige gaten in je haakwerk ontstaan. Dit klinkt misschien spannend, maar kan juist een mooi resultaat opleveren. Denk bijvoorbeeld aan mandala.

Wil je leren haken?

Kijk dan naar mijn haaklessen voor beginners.

Een losse haken

Het haken van een deze steek vind ik moeilijk te omschrijven. Ik heb het al eerder geprobeerd, maar besloot toen onderstaande filmpje te maken. Dus veel kijk plezier!

Kijk je liever naar hoe een haaksteek wordt gedaan dan dat je erover leest? Op mijn YouTubekanaal worden verschillende haaksteken voorgaan. Hierbij wordt linkshandig gehaakt. Interesse? Neem dan snel een kijkje: studiebolletjes.