Ieder haakwerkje heeft een begin, een einde en natuurlijk ook een tussenstuk. En een begin, dat kan niet zonder een losse te haken. Maar hoe haak je die?

Gebruik van een losse

Een losse haak je om verschillende redenen. Je kan hem gebruiken om je haakwerk te beginnen. Dit wordt gedaan bij een groot deel van de haakwerkjes. En zeker bij lapjes.

Er worden ook lossen gehaakt om je haakwerk te keren. Hierbij wordt er een aantal steken gehaakt dat vergelijkbaar is met de hoogte van de haaksteek die daarna gehaakt gaat worden of die wordt vervangen.

vastestokjedubbel stokje
1 losse2 lossen3 lossen

Gaten in je haakwerk

Met behulp van lossen kan je ook verschillende gaten in je haakwerk maken. Dit klinkt misschien raar, maar denk bijvoorbeeld aan een knoopsgat of een armsgat.

Een bewust gat haak je door in een toer een aantal lossen te haken in plaats van een aantal stokjes of vasten. Vervolgens haak je in de volgende toer de stokjes of vasten op de lossen.

Op de losse haken betekent dat je in iedere lus een nieuwe steek haakt.

Wil je leren haken?

Kijk dan naar mijn haaklessen voor beginners.

Een losse haken

Het haken van een deze steek vind ik moeilijk te omschrijven. Ik heb het al eerder geprobeerd, maar besloot toen onderstaande filmpje te maken. Dus veel kijk plezier!

Kijk je liever naar hoe een haaksteek wordt gedaan dan dat je erover leest? Op mijn youtubekanaal worden verschillende haaksteken voorgaan. Hierbij wordt linkshandig gehaakt. Intresse? Neem dan snel een kijkje: studiebolletjes.