De Scheepjes Whirl toen ik hem kocht

Jaren geleden kocht ik een Scheepjes Whirl tijdens de haak en breidagen in Zwolle. Wat was ik blij met mijn aankoop! Het was mijn duurste bol garen wat ik tot nu toe kocht, maar oooh, wat een mooie bol! En eindelijk heb ik een patroon gevonden waar ik deze bol in wil verwerken! Want daar heb ik jaren over gedaan.

Een droom van een omslagdoek

Al snel wist ik dat ik van de bol een omslagdoek wilde maken. Een shawl. Een prachtige doek om lekker om te slaan over een jurk, tijdens een avond rond een vuurton of tijdens een warme zomerdag tijdens het winkelen (airco!). Maar welk patroon zal ik hiervoor gebruiken?

De prijs van de bol maakte dat ik veel waarde hechtte aan de bol zelf en dus een speciaal patroon wilde. Maar welke? Jarenlang heb ik regelmatig naar verschillende patronen gekeken. Algemene patronen speciaal voor bollen met kleurverloop en patronen speciaal voor whirl. Geen patroon leek perfect.

In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende projecten gehaakt en ben ik steeds meer merkgaren gaan gebruiken. En toch bleef die ene bol liggen. Die was te mooi en te duur om aan te breken.

Tot afgelopen week. Toen leken verschillende dingen op hun plaats te vallen. Ik vond een mooi patroon en begon met de bol. En daarnaast daalde voor mij ook de waarde van de bol. Ja, het blijft een mooie bol met een prijskaartje, maar de status van hemels-garen wat ik het de afgelopen jaren had toegeschreven bleek het niet te hebben.

Het garen

Scheepjes Whirl

Het garen is een combinatie van katoen en acryl. Het is een verloopgaren met een lang verloop. Ik koos voor een bol in de kleur Blueberry Bambam. Het is een bol met verschillende blauw en wit tinten.

Tijdens het haken merkte ik regelmatig dat wanneer er een kleurwisseling plaats vond er een rommelige verdikking in de draad zat. In een enkel geval stak er zelfs een deel hiervan uit uit de hoofddraad. Het valt in het werk ampel op, maar het irriteerde mij tijdens het haken flink. Gelukkig zitten er niet heel veel kleurwisselingen in de bol. Ook had het geen invloed op de sterkte van de draad.

Scheepjes Whirlette

Met alleen een Whirl was voor mij de omslagdoek nog niet groot genoeg. Daarom besloot ik het patroon te vergroten door een eigen rand toe te voegen. Hiervoor gebruikte ik een Scheepjes Whirlette. Dit is een bol van 100gr en 455 meter. Ik koos voor de kleur Bilberry. Dit is dezelfde kleur als de donkerste blauwe kleur in de Whirl.

Voor meer informatie over de garens kan je kijken in mijn garenbibliotheek.

Het patroon

Het prachtige patroon wat ik uiteindelijk vond is misschien wel een van de meest eenvoudige patronen voor een omslagdoek. En dat was ook wat mij enorm aansprak in het patroon. Door de eenvoud komen de kleuren erg mooi naar voren. De kleuren vormen hun eigen patroon en zij zijn wat het uiterlijk van het project bepaald.

Het patroon is ontworpen door Marie van ByMimzan. Het heet My Precious shawl. Hij is te vinden op haar website. Het patroon in geschreven in Amerikaanse termen. De termen worden bij het patroon uitgelegd. Het patroon bestaat uit een klein aantal steken en is daardoor erg goed te doen.

Ik heb zelf een andere rand gehaakt, omdat ik de omslagdoek groter wilde maken. Ook ben ik niet zo dol op picootjes voor mijn eigen kleding. Ik haakte mijn rand in een bol Scheepjes whirlette in dezelfde donkerblauwe kleur als in mijn whirl. In de rand haakte ik afwisselend een toer stokjes en een toer gekruiste stokjes. Ik sloot af met een toer waarin ik stokjes en een losse afwisselde, een toer stokjes en een rand in de kreeftsteek.

Zou ik nog een keer een bol Scheepjes Whirl kopen?

Ja, maar alleen wanneer ik al weet welk project ik met de bol wil gaan maken. Het is een mooie bol om als decoratie naar te kijken, maar daar vindt ik hem te prijzig voor.